Laurentiuksen tyttäristä

27.3.2020

Sukuseuran Facebook-sivuilla Sari Näre kirjoitti 23.3.2020 olevansa sukumme kantaisän Rautalammin kirkkoherra Laurentius Jentzen Kristiina -tyttären jälkeläinen. Hän kyselee myös miksi sukulinjat ovat vain mieslinjaisia.

Sukututkimuksen sukulinjat noudattavat yleisesti mies- eli isästä poikaan linjaa sen vuoksi, että Y-kromosomi periytyy vain isältä pojalle ja suku jatkuu siten katkeamattomasti. Tyttäret kuuluvat isänsä sukulinjaan.

Toinen asia kantaisämme tyttäristä on hyvin haasteellinen. Sukuseuramme omien 1980..90 - luvuilla tehtyjen dokumentoitujen pohjatutkimusten mukaan hänellä oli kaksi poikaa, Lauri ja Martti. Martti-pojasta suku ei jatkunut.

Viime aikoina on useammaltakin suunnalta tullut kysymyksiä Laurentiuksen tyttäristä. Nämä kysymykset perustuvat MyHeritage- ja Geni- sivustoilla esiintyviin tietoihin. Ko. sivustojen haasteena on se, että siellä ei ole mainittu mitään varmistettuja viitteitä, vaan kuka tahansa voi vapaasti täydentää sivuja. Kuriositeettina mainittakoon, että Geni-tietojen mukaan Laurentius olisi ollut iältään 11- vuotias, kun hänen lapsensa Elin ja Heikki ovat syntyneet v.1541, 30 - vuotias Laurin syntyessä ja 50 - vuotias, kun Anna ja Kirstin ovat syntyneet v.1580. Mikähän on ollut Barbara -äidin ikä noiden ääripään synnytysten aikoihin? Eli on syytä suhtautua varauksella liian helppoon tietoon.

Olen kirjoittanut aiheesta Laurentiuksen tyttäret myös Laurentius-lehden numeroon 84. Sukuseura ottaa toki kernaasti vastaan dokumenttivarmistettua uutta tietoa asiasta.

Esa Jääskeläinen

Jäntti-Suku ry:n ex-esimies

 

 

Laurentius-lehti nro 84 / Toukokuu 2019

Laurentiuksen tyttäret?

Sukuseurallemme on tullut yhteydenottoja eräiltä uusilta sukuseuran jäseniltä, jotka ovat ilmoittaneet olevansa kantaisämme Laurentiuksen Anna -tyttären jälkeläisiä ja liittyvänsä siten Jäntti-sukuun. He ovat myös ihmetelleet, miksi Laurentiuksen jälkeläiset -sukuluettelossamme ei ole Laurentiuksen tyttärien nimiä. Asia on vähintäänkin kiharainen.

Ensimmäinen yhteyden ottaja perusti sukulaisuuden sukututkija Tommy Koukan tekemiin tutkimuksiin. Koukka on tehnyt sukututkimusta jo pitkään ja julkaissut mm. Rautalampiin liittyviä tutkimuksia. Olen keskustellut Koukan kanssa hänen sukututkimuksestaan ja tuloksista.

Koukan mukaansa kirkkoherra Laurentiuksella oli myös kaksi tytärtä; Anna s. 1580 ja Elina s. 1570. Anna oli naimisissa David Olavinpojan kanssa. Davidin isä oli Olaus Pauli, kappalainen, jonka perhe on Koukan mukaan ilmeisesti asunut kirkkoherran talossa (Koukan päätelmä, koska kappalaisella ei ole ollut omaa taloa). Hänen päättelyperusteensa Annasta oli se, että Annan on täytynyt olla Laurentiuksen tytär - säätyläissukua! Naimakaupat kun on tehty tuolloin ”tasasukuisesti”.

Toinen asian esille tuonut henkilö on puolestaan käyttänyt sukututkija Seppo Lahden tietoja. Seppo Lahti on löytänyt tietoja Geni.com - sukututkimusaineistosta. Niiden tietojen mukaan kirkkoherra Laurentiuksella olisi ollut viisi lasta; Lauri, Anna, Kirstin, Elin ja Heikki. Ei siis Marttia, joka on sukuluettelossamme kirkkoherra Laurentiuksen jälkeläisenä! Epäilyksen tietojen luotettavuudesta on jo aiemmin esittänyt Tauno Jäntti (Laurentius nro 82, Sukututkimusta netissä…).

Geni.com:ssa löytyvän Laurentiukselle (Laurentius-Laurentii-Jenze) nimetyn oman sivun mukaan lapset ovat olleet taas Lauri, Anna ja Kirsti! Sivustolla ei ole mitään viitteitä siitä, kuka on tiedot sivustolle kirjannut. Sivusto on vapaasti täytettävä.

Tytärkysymys on siten hyvin haasteellinen. Jäntti-sukuluettelojen pohjana olevat tiedot perustuvat 1980 - 90 - luvuilla selvitettyihin dokumenttiaineistoihin ja niiden mukaan on eletty ja sukuneuvoston vuonna 2018 tekemän päätöksen mukaan eletään edelleen, kunnes toisin dokumentoidusti osoitetaan.

Sukuseuran sääntöjen mukaan seuran jäseneksi voi liittyä jokainen Jäntti – suvusta ja sukuseuran toiminnasta kiinnostunut henkilö.

 

Esa Jääskeläinen

ex-esimies